Recepty z kurzu
Salát s rukoly s medovou zálivkou
Ingredience:
½ hlávky ledového salátu , 200g rukoly , 10ks cherry rajčatek
Všechy surovy nakrájíme či natrháme na menší kousky a rajčata rozpůlíme
Zálivka z medu, kremžské hořčice a česneku
½ čajové lžičky nadrobno nasekaného nebo utřeného česneku, 1 polévková lžíce medu (dle vlastního výběru a chuti), 1 polévková lžíce kremžské kořčice, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 5 polévkových lžic olivového oleje (extra virgin)
Postup přípravy:
Všechny ingredience důkladně promícháme a před podáváním vmícháme do salátu.
Grilovaná marinovaná zelenina
Ingredience:
4-5 červených a žlutých paprik,1 střední cuketa ,1 lilek ,1 fenykl, 1 palička česnek
zálivka: 1 lžíce citrónové šťávy nebo vinného octa, 1 stroužek prolisovaného česneku, ½ svazku petržele, 3 lžíce olivového oleje, sůl a černý pepř.
Postup přípravy:
Hlávky česneku rozkrojíme na poloviny, lilek nakrájíme na plátky silné asi jako prst, cukety nakrájíme podélně na tenké plátky. Papriky rozkrojíme na půlky, odstraníme jadřinec a dlaní rozmačkneme o pracovní plochu. Fenykl nakrájíme asi na 8 dílů. A grilujeme po obou stranách.
Před podáváním ochutíme zálivkou: česnek a důkladně promícháme s nakrájenou petrželí a ostatními přísadami.
Grilovaný steak s rozmarínem a tymiánem
Ingredience:
400g vepřové krkovice, 3- 4 střední větvičky rozmarínu, 1 svazek timiánu, sůl, pepř a olej
Postup přípravy:
Plátky z krkovičky naklepejte, maso osolte, posypte drceným pepřem, rozmarýn a timián nasekejte na drobno a obalte v tom maso a nezapomeňte si nechat malý svazek timiánu na potření. Zakápněte olivovým olejem a nechte v chladu několik hodin (i do druhého dne) rozležet. Pak maso opečte na grilu z obou stran do měkka a mezi tím potírejte svazkem s timianu a zbylou marinádou.
Grilovaného pstruha s petrželí, libečkem a citronem
Ingredience:
4x 300g pstruh , velký svazek čerstvého libečku a petržele , 2 citrony , sůl a ¼ másla
Postup přípravy:
Vykucháné pstruhy osolíme do vnitřku těla vložíme svezek libečku a petržele a pstruha vložíme na předem připravený alobal kde máme nakrájené citrony na plátky. Na pstruna položíme hoblinky másla a zabalíme a grilujeme z obou stran do měkka.
Grilované kuřecí špalíčky s chilli
Ingredience:
8x kuřecí stehýnko spodní , rostlinný olej ,citrón ,1 svazek petržele, stroužek česneku,2 lžičky medu, 1 chlli paprička sůl a pepř
Postup přípravy:
Nasekejste petržel a chilli papričku na jemno přidejte citron, česnek , med , sůl a pepř a to vše důkladně promýchejte s masem a nechte odležet
Pak maso opečte na grilu do měkka a mezi tím potírejte zbylou marinádou.
Pečené brambory s česnekem slaninou a tymianem
Ingredience:
8 středních brambor,4 plátky slaniny, 2 stroužky česneku, ¼ másla, čerstvě mletý černý pepř, sůl a tymián
Postup přípravy:
Brambory nakrájíme napláty osolíme opepříme a mezi pláky klademe slaninu a máslo . Na bramboru položíme větvičku tymiánu a zabalíme do alobalu a pečene na grilu asi tak 20-30min. Do měkka.
Dresin
CITRÓNOVÝ DRESINK
Ingredience:
40g Hořčice ,citrón, olivový olej, pepř a sůl
Postup přípravy:
Do oleje postupně vmícháme hořčici, šťávu z citrónu, pepř a sůl